Thermisch onderzoek

GevelCare voert thermisch onderzoek uit op gevels, daken, vloeren en installaties. Met een infrarood of thermische camera worden opnames gemaakt. Een thermische camera detecteert en visualiseert kleine temperatuursverschillen waardoor op een eenvoudige, niet destructieve, manier thermische lekken en vochtplekken opgespoord worden.

Temperatuursverschillen worden zichtbaar gemaakt via een kleurenpallet met verlopende kleuren.

Als tijdens de opnames een drukverschil tussen de buiten- en binnenzijde wordt opgewekt, worden ook luchtlekkages zichtbaar.

 

 

Drukverschillen kunnen op een eenvoudige, snelle, wijze worden gecreëerd met de BlowerDoor: een grote, computergestuurde, ventilator die in een gevelopening wordt geplaatst in een met zeildoek bespannen frame.

 

 

 

 

De winterperiode is ideaal voor het uitvoeren van thermische onderzoeken. Door de lage buitentemperaturen was het temperatuurverschil tussen binnen en buiten groot.

Een opdrachtgever klaagde over tocht, koude voeten en een oncomfortabel gevoel wanneer men op de bank bij het raam zat of wanneer men in de keuken stond.

Door middel van de BlowerDoor is een onderdruk van 50 Pa in de woning gecreëerd zodat koude buitenlucht door kieren en naden in de woning werd gezogen. Daarna is de woning met de thermische camera onderzocht en zijn er opnames gemaakt. Het beeld van de camera was ingesteld op een kleurverloop van donker blauw = koud naar wit = warm.

 

 

Op deze foto is een donkere plek bij de plint van de keuken te zien. Achter de keukenkastjes bevindt zich een open verbinding met buiten waardoor de koude lucht wordt aangezogen. Deze ongewenste tocht is dus ook aanwezig als tijdens het koken de afzuigkap aanstaat.

De luchtstroom is na de opnames ook gevisualiseerd met een rookbuisje.

 

 

 

Op deze foto zijn de donkere plekken ter plaatse van de aansluiting van de venterbank op het raamkozijn zichtbaar. De naad tussen de vensterbanktegels en het raamkozijn was niet luchtdicht afgedicht en liet grote hoeveelheden lucht door. Deze luchtstroom is de hoofdoorzaak van het oncomfortabele gevoel en de tocht.

De luchtstroom is na de opnames ook gevisualiseerd met een rookbuisje.

 

Indien u meer informatie wenst, kunt u contact met ons opnemen.